Bugün itibariyle, Dünya’da 212 ülkede görülen, 6 milyon 727 bin 784 kişide tespit edilen, 393 bin 551 kişinin de ölümüne neden olan korona virüsü salgınıyla, dünya’da 40 milyon kişi işsiz kaldı. Yaraların sarılabilmesi ve yeni kayıpların önüne geçebilmek için hükümetler birbiri ardına normalleşme adımları atıyorlar. Yeni dönemde sosyal mesafe, hijyen ve maske artık hayatın vazgeçilmezleri. İlginç olan ise bu dönemde ülkemizde fiyatların en fazla arttığı bölge, Erzurum, Erzincan ve Bayburt bölgesi olması..!

Sağlık altyapısı en güçlü olan şehirlerin başında gelen Erzurum’da toplam vakıa sayısı 475, bugün itibariyle ise 78. Hayatını kaybedenlerin sayısı 14 olurken, iyileşenlerin sayısı da 383. Erzurum’da yapılan toplam test sayısı ise 11 bin 500. TÜİK (Türkiye İstatistik Kurumu) tarafından yapılan araştırmaya göre, Nisan ayı sonu itibariyle ülkemizde fiyatlar yıllık bazda yüzde 10,94 oranında artış gösterdi. 26 bölge içerisinde ise aylık bazda en yüksek artış yüzde 1,72 ile Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesinde oldu. 12 aylık ortalamalara göre de en yüksek artış yüzde 14,22 ile yine bu bölgede gerçekleşti.

Virüs salgının etkisi, esnek çalışma saatleri, tüm hayatın evlere sığdırıldığı Nisan ayında insanların yoğun bir şekilde tüketim gösterdiği bu dönemde TÜİK tarafından yapılan araştırmaya göre; fiyatların en çok arttığı Erzurum, Erzincan, Bayburt bölgesini yüzde 12,28 ile Kırıkkale, Aksaray, Niğde, Nevşehir, Kırşehir, yüzde 12,24 ile Balıkesir, Çanakkale bölgeleri izledi. Salgının en üst seviyelerde olduğu Nisan ayında en düşük fiyat artışları ise yüzde 8,47 ile Kastamonu, Çankırı, Sinop bölgesinde gerçekleşti.

Ülkemizde nüfus yoğunluğu fazla olan iller virüsün merkezi olurken, fiyatların nüfusun seyrek olduğu bölgede artış göstermesi fırsatçılığın en açık göstergesi olarak devletin kurumu tarafından ortaya konuldu. Salgın nedeniyle evde kalan bölge insanı, ihtiyaçlarını karşılamak için diğer bölge insanlarına oranla daha çok para harcamak zorunda kaldı. Bu dönemde sürekli olarak fiyat denetimi yaptıklarını söyleyenlerin ne kadar denetim yaptıkları da böylece ortaya çıkmış oldu.

Dünyanın ölümden kaçtığı bu sıkıntılı dönemde rakamlar bir kez daha gösterdi ki, birileri yine krizleri fırsata dönüştürdü. Ne diyelim Allah sorsun..!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.