Yazımı, 850.000 Dolar verdiğini medyadan öğrendiğim; Sertavul Dağları’na ağaç dikilmesini sağlayan büyük usta, sanatçı Musa Eroğlu’na ithaf ediyorum.

Ağaç kesilmesin diye ilaç broşürlerini yeniden kazanılmış kâğıttan yaptıran, çalışmakla övünç duyduğum DOĞU İlaç’a A.Ş’ ye teşekkür ve saygılarımı sunuyorum.

Doğal güzelliği tanımlayan bir resim yarışması olsa yüzde doksan dokuzu içinde su ve ağaç olan bir resim çizilir.

Doğal güzelliği tanımlayan ağaç, su (muhteşem denizler) ve dağlar olmadan, yeşil, mavi ve binlerce renk, milyonlarca tonu olmadan güzel görüntülerden söz edemeyiz.

Bir güzel manzara resmi yaparken hiçbir ressam tuvalde ağaçların veya nehirlerin yanlarına bir çöp yığını çizmez. Biz hayatımızda gerçek yaşantımızda çöpleri her yere fırlatıyoruz.

Tabiatımıza çöp atmayalım; lütfen.

Ağaç sevgisi, dağ, su sevgisi insanın içinde varsa; o insan sevmeyi biliyordur. İçinde sevgi vardır. İçinde doğa sevgisi olan insanda; insan sevgisi de vardır. Bazı atasözleri düşünüldüğü zaman aslında çok büyük mesajlar içerirler. Mesela; “Yaş kesen baş keser”. Bu söz; ağacı kesen adama karşı dikkatli ol anlamı taşır, merhameti olmadığını anlatır.

Ağaç kesilmez, ağaç dikilir. Ağaç, sevilir. Ağaç korunur.

Ağaca ağaç diyip geçmek adet olmamalı. Ağacın dallarının Allah’a dua ve yakarış için kalkan elleri olduğunu düşünebilmeli insan. (Arif Nihat Asya böyle düşünmüş ve yazmış)

Ağaç rahmet demek, bereket demek, yağmur demek, havayı temizleyen süzgeçler ordusu demek, muhteşem manzaralar demek, heyelan durduran güçlü omuzlar demek. Gelecek nesillere bırakılacak en büyük miras demektir; ağaçlar.

Ağaç olmayan bölgelere ”deli düz” denilirdi. Deli düzlükler ağaçsızlığın bir diğer adıdır.

Ağaç dikmek dediğimizde genelde köylülerimize döner bakarız. Bence bakmayalım. Kendimize bakalım. Kurdun boynu kendi işini kendisi yaptığından kalındır denilir. Ağaç dikmek işi kimseye emanet edilemeyecek kadar önemli bir iştir.

Ağaç dikmek toplam otuz santim bir çukur kazmak ve üç beş liraya aldığımız torbaya içindeki ağaç fidesini toprağa sıkışık olarak dikmek. Çok kolay bir iş olduğunu anlatmak istiyorum. Vakit olarak da eğer tembellik edip erinmezsek, sadece ve sadece alıp, çukur açıp birkaç ağaç dikmemiz bir saatimizi alır.

Ağaç diktikten sonra sosyal medyadan paylaşalım, arkadaşlarımız, dostlarımız görsünler. Ve lütfen insanları, tanıdık, tanımadık ağaç dikmek üzere teşvik edelim. Dikilmiş ağaçlarımızı koruyalım, gözetelim.

Çok ağaçlı dünya az ağaçlı dünyadan daha güzeldir, inanın!

Ben bu sene dört ağaç diktim; hadi yarışalım, beni geçin!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.