'OLTU TAŞI' DAVASINDA MAHKEME SAVCIYI HAKSIZ BULDU

Erzurum'daki tarihi Rüstem Paşa bedesteninde esnaf A.K‘nin savcı H.A.’ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih sattığı iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlandı.

03 Şubat 2015 Salı 15:32
'OLTU TAŞI' DAVASINDA MAHKEME SAVCIYI HAKSIZ BULDU
Erzurum'daki tarihi Rüstem Paşa bedesteninde esnaf A.K‘nin savcı H.A.’ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih sattığı iddiasıyla Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme esnaf A.K.’nin sattığı tespihin ‘Rus taşı’ değil ‘Oltu taşı’ olduğu hükmünü vererek savcıyı haksız buldu. 

Erzurum’un Yakutiye ilçesinde bulunan tarihi Rüstem Paşa bedesteninde savcı H.A.’ya 'Oltu taşı' diye 'Rus taşı' tespih sattığı iddiasıyla esnaf A.K.’nin 7 yıla kadar hapis cezası istemiyle Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen dava sonuçlandı. Mahkeme, A.K.’nin sattığı tespihin Oltu taşı olduğunu doğrulayarak savcı H.A.’yı haksız buldu. Mahkemenin sonuçlanmasının ardından olayla ilgili açıklama yapan Erzurum Oltu Taşı ve Gümüş İmalatçılar Dernek Başkanı Özkan Koçak, yaşanan bu olay sonucunda Oltu taşı esnafının karalandığını söyledi.

Özkan Koçak, ”Bir savcı esnafımızdan alışveriş yapıyor ve esnafımızın sürekli müşterisiymiş. Sonra nasıl olduysa aldığı tespihi Oltu taşından anlamayan birine gösteriyor. Bu kişi de o tespihin Oltu taşı olmadığını söylüyor. Sonra da savcı esnafımızın yanına geliyor ve sen bana Oltu taşı değil Rus taşı sattın diyor. Esnafımız da Oltu taşı sattığını söylüyor ve olay mahkemeye taşınıyor. Mahkeme 29 Ocak’ta sonuçlandı ve esnafımızın sattığı tespihin Oltu taşı olduğu ortaya çıktı ve esnafımız aklandı. İşte bu mahkeme olayı birçok kişi tarafından duyuldu. Bizim burada yüzlerce esnafımız var. İşte insanlar artık şöyle demeye başladı. Oltu taşı esnafı müşterilerine Oltu taşı diye Rus taşı satıyor gibi söylentiler başladı. İnsanlar bu olayı bütün esnafa mal etmiş gibi oldu. Olaylar böyle gelişince bizim imajımız zedelendi ve müşterilerimiz bize güvenmez oldu. Tanıdıklarımız bize savcıya Oltu taşı diye Rus taşı veren bize hayli hayli verir denildi. Bizim yüzlerce esnafımız var belki bu esnaflarımız arasında içinde çürük elma olanlar vardır. Ama bu olayda bizim esnafımız yüzde yüz haklı çıktı. Avukatımız dava mahkemenin verdiği kararları resmi belgelerle bize ulaştırdı ve esnafımız aklandı. Şimdi biz de avukatımız aracılığıyla savcıya dava açmayı düşünüyoruz” dedi.



"MÜŞTERİ ALDIĞI TESPİHTEN ŞÜPHELENDİYSE DERNEĞİMİZE BAŞVURABİLİR"

Oltu taşı ile Rus taşının görsellik açısından benzerliğinin olduğunu belirten Özkan Koçak, tespih alan müşterilerin aldığı tespihten şüphelenmesi durumunda derneğe başvurularını beklediklerini söyleyerek konuşmasına şöyle devam etti:

”İki tespihi yan yana koyduğumuz zaman Oltu taşı, Rus taşından çok daha siyahtır. Oltu taşının tozu kahverengi, Rus taşının tozu siyah çıkar. Tespihleri yan yana koyunca renk ve kaliteden kendini belli eder. Biz bu konuda esnafımıza bildiri dağıttık. Böyle bir olay yaşandığı zaman müşteriyi hemen derneğimize yönlendirsinler. Yani bir müşteri tespih aldı ve durumdan şüphelendiyse gelip derneğimize başvurabilir biz de ona göre değerlendirmelerde bulunuruz. Biz dernek olarak zaten müşterilerimize Oltu taşı diye Rus taşı satan esnaf olursa para cezası ve çeşitli olarak bir takım yaptırımlarda bulunuyoruz.“ 

Editör

Son Güncelleme: 03.02.2015 15:33
Anahtar Kelimeler:
ErzurumOltu Taşı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.