KÜÇÜKLER'E 'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK'TAN 5 AY HAPİS

Erzurum Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tarihi Çifte Minareli Medrese bitişiğine 36 baraka yaptırdığı ve yargının yıkım kararını uygulamadığı gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 5 ay hapis cezası verildi.

25 Aralık 2014 Perşembe 13:38
KÜÇÜKLER'E 'GÖREVİ KÖTÜYE KULLANMAK'TAN 5 AY HAPİS
Erzurum Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı AK Partili Ahmet Küçükler, 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi tarafından tarihi Çifte Minareli Medrese bitişiğine 36 baraka yaptırdığı ve yargının yıkım kararını uygulamadığı gerekçesiyle 'görevi kötüye kullanmak' suçundan 5 ay hapis cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile geri bıraktı. "Tarihi gün ışığına çıkarıyoruz" diyerek yola çıkan eski Başkan Ahmet Küçükler, 2004 yılında Çifte Minareli Medrese'nin çevresinde bulunan tek katlı 56 işyerini, görüntü kirliliğine yolaçtığı için yıktırdı. Ardından 1 milyon 483 bin lira harcayarak tek katlı barakadan 36 işyeri yaptırmaya başladı. Dönemin Erzurum Kalkınma Vakfı (ERVAK) Başkanı olan Avukat Necati Bölükbaşı, tarihi dokuya zarar verildiği gerekçesiyle Erzurum 1'inci İdare Mahkemesi'nde, Erzurum Barosu avukatlarından Faruk Terzioğlu da imar planında 'yeşil alan' olarak gözüken yere dükkan yapılmasının iptali için Erzurum 2'nci İdare Mahkemesi'nde dava açtı. Mahkemelerin verdiği 'yürütmeyi durdurma' ve daha sonra 'yıkılmalı' yönündeki kararlara karşın işyerleri 2007'de tamamlanarak kiraya verildi. Erzurum 1 ve 2'nci İdare Mahkemesi'nin verdiği yıkım kararını 2008'de Danıştay 6'ncı Dairesi onayladı. Kültür Ve Turizm Bakanlığı ile Büyükşehir Belediyesi'ne tebliğ edilen Danıştay kararına karşın yıkım yapılmadı.
SİT alanına dükkan yapan ve kararı uygulamayan Ahmet Küçükler hakkında soruşturma açılması için İçişleri Bakanlığı'ndan izin istendi. İzin verilmemesi üzerine başvurulan Danıştay 1'inci Dairesi, 2011'de oy birliği ile yıkımı gerçekleştirmeyen Küçükler hakkında soruşturma açılmasını uygun gördü.
'Görevi kötüye kullanmak' suçundan 7'nci Asliye Ceza Mahkemesi'nde yargılanan Küçükler, geçen 18 Aralık günü önce 6 ay, ardından sabıkasız oluşu dikkate alınarak 5 ay hapis cezasına çarptırıldı. Mahkeme CMK'nın 231/5,6'ncı maddesi uyarınca hükmün açıklanmasını 5 yıl süre ile geri bıraktı. Mahkemenin gerekçeli kararında, 3'üncü derece arkeolojik sit alanında kalan tescilli Çifte Minareli Medrese'nin bitişiğindeki taşınmazlar üzerinde Büyükşehir Belediyesi tarafından tek katlı betonarme dükkanların inşa ettirilmesine imkan sağlandığı vurgulandı.
Kararda, Anayasa'nın 138'inci maddesinin son fıkrasında, 'yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarını uygulamak zorundadır. Bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir suretle değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' şeklinde açık, kesin ve buyurucu nitelikte kurala yer verildiğine işaret edildi. Bu nedenle yargı kararlarını kasten yerine getirmeyen kamu görevlisinin suç işlemiş sayılacağı ve bu suçun karşılığının görevi kötüye kullanmak olduğu belirtildi.
Kararı değerlendiren ERVAK eski Başkanı Necati Bölükbaşı ise Danıştay'ın verdiği 'yıkım' kararı uygulaması için şimdiki Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen'e kararı göndereceklerini, uygulanmamasını isteyeceklerini söyledi.
ÇİFTE MİNARELİ MEDRESE
Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubad'ın kızı Hundi Hatun veya İlhanlı Hanedanı'ndan Padişah Hatun tarafından 13'üncü yüzyılda yaptırıldığı tahmin ediliyor. Sultan IV. Murad'ın emriyle 'Tophane', bir süre de 'kışla' olarak kullanılmıştır. Dört eyvanlı, açık avlulu medreselerin Anadolu'daki en büyük örneğidir. Taç kapının iki yanında yükselen çok dilimli silindirik minareler sırlı-sırsız tuğla, pabuç kısımları ise mozaik çinilerle süslüdür. Taç kapıyı kademeli kuşaklar halinde çeviren panoların içinde ejder, hayat ağacı, Kartal motifleri cephenin en gösterişli bölümler olarak kabul ediliyor. 

Editör

Son Güncelleme: 25.12.2014 13:38
Anahtar Kelimeler:
ErzurumAhmet Küçükler
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
muhammet güllük 2014-12-25 15:25:26

Ahmet kücükler iyi iş yapmıştı korkun korkunç yapılar erzurumun gürüntüsünü gerçekten bozuyordu çok iyi yapmış erzurumda sanki yeşilik yokya her yer yeşilik erzurumunda moderin şehir olmalı çok geri kalmış şehir biran önce bu şekildeki evlerin yıkılması lazım