Etkin pişmanlıktan yararlanan çifte ceza verilmedi

Erzurum'da, FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla yargılanan ve haklarında dava açılmadan önce kolluk kuvvetlerine giderek etkin pişmanlık kapsamında bilgiler veren polis memuru ve eşine ceza verilmedi.

admin
admin
14 Haziran 2017 Çarşamba 23:40
Etkin pişmanlıktan yararlanan çifte ceza verilmedi

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu gerekçesiyle yargılanan ve haklarında dava açılmadan önce kolluk kuvvetlerine giderek etkin pişmanlık kapsamında bilgiler veren polis memuru Duran T. ile eşi Safiye T'ye ceza verilmemesi kararlaştırıldı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz yargılanan polis memuru Duran ve Safiye T. çifti, Tekirdağ'dan Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlandı.

Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Duran T, FETÖ/PDY"yi eleştirerek bu yapıya Allah, Kur'an ve kitap sevdalısı olarak bildikleri için gittiklerini ancak sonunda hainlik olduğunu gördüklerini söyledi.

Darbe girişimi sonrası haklarında soruşturma başlamadan kolluk kuvvetlerine gittiğini anlatan Duran T, "Meslektaşlarıma silah sıkanlarla işim olmaz." dedi.

Duran T, örgüt mensuplarının kendilerine sohbetleri aksattıklarında şefkat tokatı yiyeceklerini söylediklerini belirterek, şöyle devam etti:

"En büyük tokatı şimdi yedik, işsiz kaldık. Bu vatan hainliğini nasıl yaptılar. Bu hainler yüzünden hayatımız mahvoldu, onlar ise yurt dışında sefasını sürmekte. Biz de masuma silah sıkmak yoktur. Türk milleti içinde nasıl böyle hainler çıktı, bilemedim. Son derece üzgünüm. Aslında ben kendimi değil, çocuklarımı düşünüyorum."

"BİZ DIŞ KAPININ DIŞ MANDALIYIZ"

Ev hanımı Safiye T. ise darbe girişimini eleştirip FETÖ/PDY ile dini inançlarının etkisiyle bir araya geldiklerini belirterek, "Biz tabiri caizse dış kapının dış mandalı olan kullanılmış kişileriz. Biz Kur'an, Allah ve kitap sevdalısı olarak bunları yaptık. Biz sıkıntısını yaşadık, darbe girişiminde bulunanlar sefasını sürüyor." ifadelerini kullandı.

SAVCI DA CEZA VERİLMEMESİNİ İSTEDİ

Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, silahlı terör örgütü üyeliğinden soruşturma açılsa da sanıkların soruşturma aşamasında kendiliğinden başvuru yaparak örgüt üyelerini deşifre etmekte yardımcı olacak nitelikte bilgi ve beyanda bulunduklarından, işlenen fiilin suç olmasına rağmen etkin pişmanlık kapsamında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmesini talep etti.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, etkin pişmanlıktan yararlanan Duran ve Safiye T'nin örgüt faaliyetlerinin ortaya çıkmasına, bazı örgüt mensuplarının isimlerinin belirlenmesine ve adalete yardımcı olmalarından dolayı haklarında ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi.

İDDİANAMEDEN

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, FETÖ/PDY'ye 1994 yılında giren polis memuru Duran T'nin grubun toplantılarına katıldığını, 5-6 kişilik gruplar halinde toplanarak sohbet ettikleri belirtilerek, örgütün toplantıları evlilerin evinde gerçekleştirdikleri, bekarların evinin ise aynı zamanda kamp evi olarak kullanıldığı belirtiyordu.

İfadesine yer verilen Duran T, evlendikten sonra himmet vermeyi kestiği için bulunduğu grupla arasının açıldığını aktararak, "grupla birlikte girdikleri komiser yardımcılığı sınavını kazandıklarını, sınav sonrası konuştuklarında arkadaşlarından birinin sınava yönelik notlar geldiğini söylediğini, bu notlar içinden sınav sorularının çıktığını ve kendisine himmet vermediği için notların verilmediğini" anlatmıştı.

İddianamede, sanıklar Duran ve Safiye T'nin örgütün içinde olmalarına rağmen örgütün gerçekleştirdiği eylemlere hukuka aykırı olacak şekilde katılmadıkları, kendilerine örgütsel manada verilen talimatları yerine getirdikleri, bu kapsamda Bank Asya'da hesapları olduğu, ByLock kullandıkları ve Kimse Yok Mu Derneği ile irtibatlı olduklarına işaret edildi.

Her iki sanığın da kendiliğinden soruşturma makamlarına geldiklerine dikkat çekilen iddianamede, ifadelerinde pişmanlıklarını bildirip ortaya koydukları somut bilgilerle örgütü deşifre etmekte yardımcı olduklarından dolayı etkin pişmanlık hükümlerinin uygulanması talep ediliyordu.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumEtkin Pişmanlık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.