Erzurum'daki darbe girişimi davasında karar çıktı

FETÖ/PDY'nin darbe girişimi sırasında "yurtta sulh konseyi"nce hazırlanan "sıkıyönetim direktifi" konulu emri uygulamak istedikleri iddiasıyla "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından yargılanan eski yarbay Yaşar Buçkun 6 yıl 3 ay hapse çarptırıldı, eski binbaşı Mehmet Karaman ise beraat etti

admin
admin
23 Şubat 2018 Cuma 07:51
Erzurum'daki darbe girişimi davasında karar çıktı

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) darbe girişimi sırasında "yurtta sulh konseyi"nce hazırlanan "sıkıyönetim direktifi" konulu emri uygulamak istedikleri iddiasıyla yargılanan eski yarbay Yaşar Buçkun 6 yıl 3 ay hapse çarptırıldı, eski binbaşı Mehmet Karaman ise beraat etti.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya, tutuksuz sanık Karaman ile sanık avukatları Gündüz Güneş ve Mustafa Akyıldız katıldı. Tutuklu sanık Buçkun ise bulunduğu Ağrı Kapalı Cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) üzerinden bağlantı kurulamadığı için duruşmaya katılamadı.

Cumhuriyet savcısı esas hakkındaki mütalaasında, Karaman'ın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ayrı ayrı beraatine karar verilmesini istedi.

Savcı, Buçkun'un ise "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan beraatini, "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan cezalandırılıp hükümle tahliye edilmesini talep etti.

Buçkun'un avukatı Güneş, esas hakkındaki mütalaaya karşı yaptığı savunmada, "Müvekkilim hakkındaki terör örgütü üyeliği suçunun maddi unsurları oluşmamıştır. ByLock kullandığı iddiası vardır ancak programın içerikleri tespit edilememiştir. Buçkun'un beraatini talep ediyoruz." dedi.

Kahraman'ın avukatı Akyıldız ise mütalaaya katıldığını ifade ederek müvekkilinin beraat etmesi gerektiğini söyledi.

Son sözü sorulan Kahraman, "Beraatimi talep ediyorum. Vatanım ve milletim için elimden geleni yapacağım." diye konuştu.

Kararını açıklayan mahkeme heyeti, Mehmet Karaman'ın "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından ayrı ayrı beraatine hükmetti.

Aynı suçlardan hakkında dava açılan Buçkun'un "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek"ten beraatini kararlaştıran heyet, bu sanığa "silahlı terör örgütüne üye olmak"tan ise 6 yıl 3 ay hapis verdi. Buçkun, tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

İDDİANAMEDEN

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, dönemin Erzurum Jandarma Bölge Komutanlığında görevli sanıklardan dönemin Maliye Şube Müdürü eski binbaşı Mehmet Karaman ve dönemin MEBS Şube Müdürü eski yarbay Yaşar Buçkun'un, 15 Temmuz'daki darbe girişimi sırasında FETÖ/PDY'nin gönderdiği "sıkıyönetim direktifi"ne göre hareket ettikleri öne sürülmüştü.

Buçkun'un örgütün şifreli haberleşme programı ByLock kullanıcısı olduğu belirtilen iddianamede, Buçkun ve Karaman'ın ayrı ayrı "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan da 15 yıla kadar hapsi talep edilmişti.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumKararDarbe Girişimi
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.