Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile kayıt örneğini sorgulayan sanığa hapis cezası

Erzurum'da, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm aile kayıt örneğini sorgulayarak kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirip yaydığı ve FETÖ/PDY üyesi olduğu iddiasıyla hakim karşısına çıkan Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezinin eski müdür yardımcısı Ballı, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 1 yıl 3 ay hapse mahkum edildi

admin
admin
03 Kasım 2017 Cuma 13:11
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile kayıt örneğini sorgulayan sanığa hapis cezası

Erzurum'da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tüm aile kayıt örneğini sorgulayarak kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirip yaydığı ve Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) üyesi olduğu öne sürülen eski Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezi Müdür Yardımcısı İbrahim Ballı, ilk duruşmada, "kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan 1 yıl 3 ay hapse mahkum edildi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki ilk duruşmaya, tutuklu sanık İbrahim Ballı ile sanık avukatı Abubekir Coşkun katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Ballı, FETÖ üyesi olmadığını ve örgütün hiçbir faaliyetine katılmadığını ileri sürdü.

Milli Gençlik Vakfında yetişip bu vakıfta görev yaptığını ve FETÖ'nün vakıfla bağlantısının mümkün olamayacağını ileri süren Ballı, "Vakıf FETÖ'nün hasmı olan bir vakıftır. Dolayısıyla vakfın FETÖ'yle alakasının olması mantığa aykırıdır." dedi.

Ballı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kişisel bilgilerine bakmasının Erdoğan'ın aslen nereli olduğu yönündeki merakından kaynaklandığını ileri sürerek, şöyle devam etti:

"Cumhurbaşkanına büyük sevgi ve saygı duyan biriyim. Bulunduğum ortamlarda Cumhurbaşkanının soy ağacına yönelik dedikodular yaşanıyordu. Ben de bu dedikodulara cevap verebilmek ve gerçeği öğrenmek adına kişisel bilgilere bakmak istedim. Sisteme Cumhurbaşkanının aslen nereli olduğuna bakmak için girdim. Kimlik numarasını ve babasının adını bilmediğim için bilgilere ulaşmak adına kızı adına giriş yaparak kişisel bilgilere ulaştım. Sadece kızı ve kendisine ait bilgilere baktım. Sözcü gazetesinde yer alan haberde Cumhurbaşkanının çocuklarının borç bilgileri sızdırıldığı yönünde iftira tarzı bilgiler vardı. Haberde belirtildiği gibi mali durumlarıyla ilgili bir duruma bakmadım. Zaten bu durumla ilgili yetki sahibi de değilim, böyle de bir amacım yoktu. Kurum tarafından bana verilen yetki ve şifreyle bu bilgilere bakmam suç değildir."

Esas hakkındaki mütalaasını açıklayan Cumhuriyet savcısı, Ballı'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kişisel bilgilerine ulaşmak amacıyla sisteme girdiğine işaret ederek, "görevi sırasında kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan cezalandırılmasını ve sanığın daha önce Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kişisel bilgilerine ulaşmak suçundan kesinleşen 2 yıl 6 ay hapis cezasının bu suçtan indirilmesini talep etti.

Sanık hakkında FETÖ/PDY üyeliğiyle ilgili kesin ve inandırıcı delilin bulunmadığından dolayı bu suçtan beraatını talep eden savcı, Ballı'nın tutuklulukta geçirdiği süre göz önüne alınarak tahliyesini talep etti.

Son sözü sorulan Ballı, "Masumum ama kırgınım" dedi.

Davayı karara bağlayan mahkeme heyeti, sanık İbrahim Ballı'yı "görevi sırasında kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan önce 2 yıl hapisle cezalandırdı. Suçun birden fazla kişiye yönelik olması ve sanığın kamu görevlisi olmasından dolayı cezayı 4 yıl 6 aya çıkaran heyet, sanık hakkında takdir indirimi uygulayarak Ballı'nın cezasını 3 yıl 9 aya indirdi.

Ballı hakkında daha önceden aynı suçtan dolayı 2 yıl 6 ay kesinleşen ceza bulunmasından dolayı bunu yeni suçtan mahsup eden heyet, sanığa söz konusu suçtan sonuç olarak 1 yıl 3 ay hapis cezası verdi.

"FETÖ/PDY üyesi olmak" suçundan delil yetersizliğinden beraat eden Ballı, tutuklu kaldığı süre dikkate alınarak tahliye edildi.

İDDİANAMEDEN

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, Sözcü gazetesinin 9 Aralık 2014 tarihli baskısında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çocuklarının bazı kişisel bilgilerinin yer aldığı haberle ilgili olarak, Sosyal Güvenlik Kurumu Rehberlik ve Teftiş Başkanlığınca görevlendirilen müfettiş tarafından yapılan soruşturmada, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın kişisel bilgilerinin Erzurum Nenehatun Sosyal Güvenlik Merkezinin müdür yardımcısı olan sanık İbrahim Ballı tarafından ele geçirildiğinin ihbar edildiği belirtiliyordu.

Ballı hakkında "görevi sırasında kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" suçundan başlatılan soruşturmada, sanığın Divriği Sosyal Güvenlik Merkezinde Şube Müdürü olarak çalışırken kuruma ait bilgisayardan bilgi güvenliği kuralları ve buna ilişkin taahhütnameyi imzaladığının aktarıldığı iddianamede, Ballı'nın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın aile soy kütüğünü öğrenmek amacıyla Erdoğan'ın tüm aile kayıt örneğini sisteme düşürdüğü ve bu aile kayıt örneği üzerinden Sümeyye Erdoğan Bayraktar'ın aile kayıt örneğini sisteme düşürdüğü yer alıyordu.

İddianamede, Ballı'nın makul bir iş gerekçesi olmaksızın bilgi sistemlerine erişimi sağladığı, yetkisi çerçevesinde erişmemesi gereken bilgi ve belgelerden uzak durmayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın tüm aile kayıt örneğini sorgulamak suretiyle görevi sırasında kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak suçunu işlediği ve sanığın telefon kayıtlarının incelenmesi sonucu haklarında FETÖ/PDY'den dolayı soruşturma bulunan kişilerle görüştüğü kaydediliyordu.

İddianamede, Ballı'nın "görevi sırasında kişisel verileri hukuka aykırı olarak ele geçirmek veya yaymak" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarında 9,5 yıldan 23 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyordu.

Editör

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.