Astlarının karşı koymasını engellemeye yönelik talimat veren polislerin "FETÖ" davası

Erzurum'da, FETÖ/PDY soruşturması kapsamında darbe gecesi astlarının karşı koymasını engellemeye yönelik talimatlar verdiği iddia edilen eski Aziziye İlçe Emniyet Müdürü Yalçın ve grup amiri vekili Başpolis Bıçakçı'nın yargılanmasına başlandı.

admin
admin
21 Haziran 2017 Çarşamba 03:49
Astlarının karşı koymasını engellemeye yönelik talimat veren polislerin "FETÖ" davası

Erzurum'da, Fetullahçı Terör Örgütü ve Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında darbe gecesi astlarının karşı koymasını engellemeye yönelik talimatlar verdiği iddia edilen eski Aziziye İlçe Emniyet Müdürü İlhan Yalçın ve grup amiri vekili Başpolis Nedim Bıçakçı'nın yargılanmasına başlandı.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya tutuklu sanıklar Yalçın, Bıçakçı ve sanık avukatları ile tanık katıldı.

Kimlik tespitinin yapılması ve iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Yalçın, hakkındaki suçlamaları kabul etmediğini söyledi.

Darbe gecesi yaşananları televizyondan izledikten sonra emniyete geçtiğini anlatan Yalçın, "Personele ne kadar mühimmat varsa dağıttım. Kaymakamı arayarak jandarma etrafında hareketlilik olup olmadığını kontrol etmemi isteyince oraya geçtim." dedi.

Yalçın, hareketlilik olmadığını görünce kaymakamla polis merkezine geçtiğini anlatarak, şunları aktardı:

"Kaymakam benim aldığım tedbirleri gördü, gece boyunca da beraberdik ve talimatları dışına çıkmadım. Ben personele sadece münferit hareket etmeyin, bilgim dahilinde hareket etmeyin dedim. Asker gelirse çatışmayın yönünde talimatım yoktur. Asker gelirse ne yapalım dediklerin de bizden başlamasın dedim. Çay için yönünde bir şey söylemediğimi hatırlamıyorum. Çatışmaya karşı koymayın diye bir şey demedim. ByLock'u ilk televizyondan gördüm. Bu programı kullanmadım. Nasıl tespit edildiğini bilmiyorum."

Sanık Bıçakçı ise savunmasında darbe günü sabah grup amirliği yaptığını, akşam telefonla aramaları üzerine olaydan haberdar olduğunu ileri sürdü.

Karakola geçerken yolda kendisine bağlı personeli göreve çağırdığını anlatan Bıçakçı, şöyle devam etti:

"Personeli olası müdahaleye karşı görevlendirdim. Hiçbir arkadaşıma askerler geldiğinde karşı koymayın gibi bir şey demedim. Lokalde otururken Muhammet isimli biri 'Bu darbe değil yanlış bildiri' gibi bir şey dedi. Ben de karşılık olarak 'Siz hiç darbe gördünüz mü ?' dedim. Bunu da o anda lakayt arkadaşların daha disiplinli olup ciddiye almaları için söyledim. Bu iş bitti demem olayların bitmesi anlamındadır yoksa bizim bitmemiz anlamında değil."

Tanık Y.D ise beyanında darbe gecesi evinde olduğunu ve olaylardan Bıçakçı'nın araması üzerine haberdar olduğunu anlatarak, "Karakola geldiğimde teçhizatların dağıtıldığını gördüm ama kimin talimatıyla dağıtıldığını bilmiyorum. Televizyonda çevik kuvvetin bombalandığını görünce sinirlenip dışarı çıkıp küfür etmeye başladım. O esnada Bıçakçı yanıma geldi. 'Ben senin gibilerini çok gördüm. Hiç darbe gördün mü?' dedi. Ne niyetle dediğini bilmiyorum. Kendisiyle bir yıldır çalışıyorum, bir şeyini görmedim." ifadelerini kullandı.

Mahkeme heyeti, tutuklu sanıklar Yalçın ve Bıçakçı'nın bu hallerinin devamına karar vererek eksikliklerin tamamlanması amacıyla duruşmayı erteledi.

İddianameden

Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanık İlhan Yalçın'ın uzun yıllardan beri FETÖ/PDY'nin emniyet yapılanması içerisinde yer aldığı, 1998 mezunu polis akademililer grubuna dahil olduğu, 2014 ve devamında örgütsel toplantılara katılmaya devam ettiği anlatılıyor.

Sanık Yalçın'ın ByLock kullanıcısı olduğunun yer aldığı iddianamede, sanığın himmet verip örgüte bağlı biri olduğu, toplantılar sırasında örgütte tabi olduğu, üst düzeylere görev yaptığı yerlerde olan olaylar ve ekip arkadaşları diğer polis memurlarını rapor ederek kendisine verilen talimatlara uyup üstlerinin beğenisini kazandığı, terör örgütü içerisinde verilen talimatlara uyarak terör örgütünün saldırısının olduğu gün darbeyi gerçekleştirmeye çalışanlara astlarının karşı koymasını engellemeye yönelik talimatlar vererek darbeye katıldığı belirtiliyor.

İddianamede, tanık Ü.Ç'nin beyanına göre Yalçın'ın darbeye kalkışan askerleri kastederek "Gelirlerse çay ikram edersiniz kardeş, çatışma ortamından sakının, münferit hareket etmeyin, gelirlerse çay içmeye davet edin, bizden kaynaklı yanlış hareket olmasın" şeklindeki sözlerle astlarına darbeye karşı koymayın talimatı verdiği bildiriyor.

Aynı dosya kapsamında yargılanan diğer sanık Bıçakçı hakkında iddianamede, grup amir vekili olarak astı konumunda olan polis memurlarına aynı mahiyette talimatlar verdiği, TSK mensubu görünümlü FETÖ/PDY mensupları ile iştirak iradesi içerisinde hareket ettiği ve HTS kayıtlarından görüldüğü üzere FETÖ/PDY üyesi olmaktan işlem gören ve ByLock kullanıcısı olduğu tespit edilen çok sayıda kişi ile telefon irtibatının bulunduğu kaydediliyor.

İddianamede, sanıklar Yalçın ve Bıçakçı hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" ve "silahlı terör örgütüne üye olmak" suçundan ağırlaştırılmış müebbet ve 7,5 yıldan 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep ediliyor.

Editör

Anahtar Kelimeler:
ErzurumFetöDarbe
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.