ASLI NEMUTLU DAVASINDA 'UZMAN' KRİZİ

Erzurum Konaklı Kayak Merkezi'nde geçen yıl antrenman yaptığı sırada düşerek hayatını kaybeden Milli Kayakçı Aslı Nemutlu'nun ölümü ile ilgili davanın dün yapılan duruşmasında Nemutlu Ailesi’nin “tanık” sıfatıyla getirdiği “uzman”ın tahta üzerinde çizimler yaparak ifade vermeye kalkması tartışmalara neden oldu.

18 Temmuz 2013 Perşembe 00:12
 ASLI NEMUTLU DAVASINDA 'UZMAN' KRİZİ
Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın avukatı Talat Göğebakan, mahkemenin izni olmadan ‘uzman’ adı altında kimsenin dinlenilemeyeceğini savundu. Mahkeme, uzmanın itiraz üzerine çizim yapmasına izin vermedi ancak ifadesinin alınabileceğine hükmetti.
Erzurum 4. Asliye Ceza Mahkemesi’nde dün görülen duruşmada, üç uzmanın hazırladığı bilirkişi raporunda isme geçen İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ünlü, Nemutlu Ailesi tarafından ‘tanık’ olarak mahkemeye getirildi. Bu duruma Türkiye Kayak Federasyonu Başkanı Özer Ayık’ın Avukatı Talat Göğebakan, ”Duruşmada CMK’ ya göre uzman profesör kişinin tanık olarak dinlenilmesi hukuki değil. Bu talebin reddedilmesine karar verilmesini talep ediyorum” diyerek itiraz etti. 4. Asliye Ceza Mahkemesi Başkanı Haşim Kızıltaş, itiraza rağmen Prof. Dr. Alper Ünlü’nün dinlenilmesine karar verdi. Duruşma salonuna davet edilen Prof. Dr. Ünlü’nün beraberinde getirdiği çizim tahtasındaki, ‘projeyi çizim yaparak gösterebilirim’ şeklindeki isteğine Hâkim Kızıltaş karşı çıktı.
 
PROF. Dr. ÜNLÜ: BİLİM VE MÜHENDİSLİK KURALLARI GÖZ ARDI EDİLMİŞTİR
Prof. Dr. Ünlü’ye Ayık’ın avukatı Göğebakan, “Sormak istiyorum hangi dağın projesini çizdiniz” diye sordu. Ünlü ise “Uludağ’da kayak pistinin projesini hazırladım ancak, uygulamasına katılmadım” cevabını verdi.
Ünlü, ifadesinde şunları söyledi: Kayak pistlerinin planlanması meteorolojik verilere dayalı olarak yapılması gerekir. Kar perdeleri ve güvenlik ağları gibi pistin alt yapısıyla ilgili tüm elemanların mimarlar tarafından tasarlanması gerekir ve yine mimar ve mühendisler tarafından inşa edilir. Konaklı Kayak Merkezi’nde kar perdesi olarak polietilen cinsi hafif ve daha esnek malzemeler kullanılması gerekir. Burada büyük ahşap kar perdeleri kullanılmıştır. Kayak pistinin yapımında bilim ve mühendislik kuralları göz ardı edilmiştir.
 
AYIK’IN AVUKATI: DİNLENİLEN TANIK, HİÇBİR PİSTİN TASARIMINI YAPMAMIŞTIR
Özer Ayık’ın Avukatı Talat Göğebakan, ise Prof. Dr. Ünlü’nün ifadeleriyle ilgili olarak ”Beyanı alınan uzman kişi Prof. Dr. Alper Ünlü’nın tanık olarak dinlendirilmesinin doğru olmadığı kanaatindeyiz. Yargılamanın Ceza Mahkemeleri kanun hükümlerine göre uygun olarak yapılmadığını düşünüyoruz. Tanık herhangi bir pistin tasarlanmasında fiilen çalışmamıştır. Bu konuda tecrübesi de yoktur” dedi.
Duruşma çıkışında anne Ayşe Elerman Nemutlu ile babası Ahmet Metin Nemutlu'nun, İstanbul Teknik Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alper Ünlü’nün beyaz tahta üzerine hazırladığı Konaklı’daki kazayla ilgili kar perdesi projesini gösterdiler.
 
2- 6 YIL ARASINDA HAPİS İSTEMİ
Hazırlanan 22 sayfalık iddianamede, 'Şüpheli' olarak ilk sırada antrenör Recep Süleyman Dilik, ardından TKF Başkanı Özer Ayık, ardından antrenör Fidan Kırbaç Özbakır, Kayak İl Temsilcisi Nevzat Bayraktar hakkında TCK’nin 85/1'inci maddesi uyarınca 'taksirle ölüme neden olmak' suçundan 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası istemi ile dava açılmıştı. Mahkeme, duruşmayı 31 Ekim 2013 gününe erteledi.

Editör

Son Güncelleme: 18.07.2013 00:16
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.