Acılı yıllar sonucu milyonlarca şehit vermiş Büyük Türk milletini haritadan silmek isteyen batılı haçlı sürüleri son vatan topraklarını paylaştığı ortamda Erzurum'dan dünyaya ilan edilen kurtuluş müjdesi kararlarının alındığı yerdir.
Viyana önlerinden Sakarya boylarına çekilişin sonlandırılacağı kararların alındığı şehirdir.
Türkiye Cumhuriyetinin kurulması için gereken kararların alındığı ve "vatan bir bütündür parçalanamaz" haykırışlarının yükseldiği dadaşlar diyarıdır.
Bu yıl 95. yıl dönümünü andığımız "23 Temmuz Erzurum Kongresinin" son 30 yıl içinde en görkemlisinin yapıldığına tanık olduk, törenlere katıldık.
Erzurumlu bu yıl Kongre törenlerini bir başka karşıladı.19-24 Temmuz tarihleri arasında muhteşem törenlerle Dadaşların, "Müdafa-i Hukuk Cemiyetinin",  "Mustafa Kemalin, Kazım Karabekir'in" yeniden esaslı anılmasına tanıklık etti.
Konferanslarla,panellerle, spor müsabakalarıyla hele Erzurum semalarında gerçekleşen  "Solo Türkün"  muhteşem gösterileriyle bir başka kutlandı.
Yapılması gereken buydu. Türk milletine Ecdadını tanıtmak ve vatanın hangi şartlarda kurutulduğunu hatırlatmaktı.
Meclis başkanı ve dört bakanın katılımıyla Havuz başında başlayan açılış töreni, mehter bölüğünün Yakutiye Medresesine kadar yürümesi ve konseri, pul sergisi, solo Türkün gösterisi, Kongre Binasının açılışı, Erzurum Kalkınma Vakfının hazırladığı Erzurum Kitapları ve Kongre kitaplığının Meclis Başkanı ve Bakanlar tarafından açılışı  görülmeye değerdi.
Kongre salonunda devlet tiyatrosu sanatçıları tarafından sunulan  o yılları hatırlatan sahnelerin dillendirildiği gösteriyi izleyen başta Meclis Başkanı Cemil Çiçek ve diğer davetliler olmak üzere duygusal anların yaşandığının gözlenmesi işe ayrı bir renk kattı.
Kongre anısına düzenlenen bir  seri spor müsabakalarının sonuçlanmasıyla anma toplantısı sona ermiş oldu.
Gerçekten bu yıl ki Kongre çalışmaları,hazırlıkları ve törenleri alışılmışın dışında oldu.
Bütün bu güzelliklerin sergilenmesinde birinci derecede emeği geçen valimiz Dr. Ahmet Altıparmak Beyefendiye  Erzurumlular adına ve Türk Milleti adına teşekkürlerimi sunarım. İyiki varsın sayın valim.
Ayrıca törenler için Erzurum'a gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve bakanlara, törenlerde emeği geçen  tüm ilgililere de saygılarımı sunarım.
İnşallah daha güzeli gelecek yıl olur.
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.